Koffiemolen kopen: een goede investering

Een goede kop koffie begint bij de bonen. En om de beste smaak uit deze bonen te halen, is het belangrijk om ze zelf te malen. Dit kan met behulp van een koffiemolen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een koffiemolen? In deze blog geven we je tips en advies.

Waarom zelf malen?

Wanneer je zelf je koffiebonen maalt, krijg je een veel betere smaak dan wanneer je voorgemalen koffie gebruikt. Dit komt doordat de oli├źn en aroma’s van de bonen beter bewaard blijven wanneer ze niet al te lang van tevoren gemalen zijn. Daarnaast kun je zelf de grofheid van het malen bepalen, wat van invloed is op de smaak van de koffie.

Soorten koffiemolens

Er zijn verschillende soorten koffiemolens op de markt. Zo heb je handmatige koffiemolens, elektrische koffiemolens en koffiemolens die in een koffiezetapparaat zijn ingebouwd. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Handmatige koffiemolen

Een handmatige koffiemolen is een goede keuze als je niet te veel geld wilt uitgeven en het niet erg vindt om zelf wat moeite te doen. Je moet namelijk zelf de koffiebonen malen door aan een hendel te draaien. Het voordeel van een handmatige koffiemolen is dat hij vaak compact en makkelijk mee te nemen is. Hierdoor kun je overal genieten van versgemalen koffie.

Elektrische koffiemolen

Als je op zoek bent naar meer gemak en snelheid, dan is een elektrische koffiemolen een goede keuze. Hierbij hoef je niet zelf aan een hendel te draaien, maar doet de machine het werk voor je. Elektrische koffiemolens zijn er in verschillende prijsklassen en groottes. Het nadeel van een elektrische koffiemolen is dat hij vaak wat meer ruimte in beslag neemt dan een handmatige koffiemolen.

Ingebouwde koffiemolen

Sommige koffiezetapparaten hebben een ingebouwde koffiemolen. Dit is handig als je niet te veel ruimte hebt in de keuken en geen aparte koffiemolen wilt aanschaffen. Het voordeel van een ingebouwde koffiemolen is dat je meteen verse koffie kunt zetten zonder dat je eerst de bonen apart hoeft te malen. Het nadeel is dat deze koffiezetapparaten vaak wat duurder zijn dan apparaten zonder ingebouwde koffiemolen.

Koffiemolen kopen: waar moet je op letten?

Bij het kopen van een koffiemolen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Maalstanden

Een goede koffiemolen heeft verschillende maalstanden. Hierdoor kun je zelf bepalen hoe grof of fijn je de koffiebonen wilt malen. Afhankelijk van het soort koffie dat je wilt zetten, heb je een andere maalstand nodig. Zo heb je voor espresso bijvoorbeeld een fijne maling nodig en voor filterkoffie een grove maling.

Maalwerk

Het maalwerk van de koffiemolen is ook belangrijk. Dit bepaalt namelijk hoe gelijkmatig de koffiebonen worden gemalen. Een goede koffiemolen heeft een maalwerk van staal of keramiek. Deze materialen zorgen voor een gelijkmatige maling en gaan bovendien lang mee.

Capaciteit

De capaciteit van de koffiemolen is ook iets om rekening mee te houden. Als je vaak koffie zet voor meerdere personen, dan is het handig om een koffiemolen te kiezen met een grote capaciteit. Hierdoor hoef je niet steeds opnieuw bonen te malen.

Koffie cursus

Wil je nog meer leren over koffie? Dan is een koffie cursus misschien iets voor jou. Hierbij leer je alles over de verschillende soorten koffie, hoe je de perfecte espresso zet en hoe je latte art maakt. Een koffie cursus kan leuk zijn als hobby, maar ook handig als je bijvoorbeeld in de horeca werkt. Zo kun je je klanten nog beter bedienen.

Conclusie

Een koffiemolen kopen is een goede investering als je van lekkere koffie houdt. Er zijn verschillende soorten koffiemolens op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Bij het kopen van een koffiemolen is het belangrijk om te letten op de maalstanden, het maalwerk en de capaciteit. Wil je nog meer leren over koffie? Dan is een koffie cursus een leuke en leerzame optie.